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Abstract: 

Any demolition operation involving a facility, (including a facility with no asbestos), as 
defined in 40 CFR Section 61.141, is subject to the notification requirements of Section 
61.146. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON.D.C. 20460


July 19, 1988


Mr. William L. Baker

Executive Director

National Association of Demolition Contractors

4415 West Harrison Street

Hillside, Illinois 60162


Dear Mr. Baker:


This replies to your letters of June 9 and June 29, 1988, asking whether the NESHAP 

asbestos regulations require written notification of demolition of buildings that do not contain 

asbestos. The NESHAP regulations do apply in your example. That is, any demolition 

operation involving a facility, as defined in 40 CFR Section 61.141, and containing less than 

80 linear meters of friable asbestos materials on pipes and less than 15 square meters on 

other components is subject to the notification requirements of Section 61.146. This 

includes a finding of no asbestos present. If no asbestos is found, then a negative 

declaration is made, addressing Section 61.146(a), (b), and (c)(1-5). 


The intent of this requirement is to assure that an in-depth inspection is made by the owner 

or operator for asbestos-containing material prior to a demolition operation, and the results 

of that inspection are sent to EPA (or the State}. This report is considered an important part 

of the compliance monitoring process. EPA, or the State if appropriate, may choose to 

inspect several of these reported facilities as part of their compliance program for this 

hazardous air pollutant. For those few contractors who may ignore or try to circumvent the 

regulations, this requirement provides EPA with an enforcement handle to seek the 

appropriate relief when violations are discovered. 


Furthermore, if subsequent to submitting a negative declaration, the owner or operator finds 

the original estimate was inaccurate (due to the discovery of previously unknown friable 

asbestos material or nonfriable material being broken up resulting in friable asbestos 

material) the notification should be amended to inform EPA (or the delegated State Agency) 

that notification was not made concerning this material. The owner or operator must submit 

this additional notification as early as possible, but may continue with the demolition, 

because the appropriate agency is aware of the operation taking place. Where the owner or 

operator has failed to submit this initial notification, he or she may have to suspend the 

operation and send written notification before continuing. 


Thank you for allowing me this opportunity to explain this requirement. 


Sincerely


John S. Seitz, Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards



